Bűvös virág – Madách 200

Bűvös virág

A majd’ 200 éves madáchi kérdés – „Megy-é előre majdan fajzatom?” – napjainkban nem elméleti, hanem nagyon is gyakorlati. Kalandor vállalkozásokhoz társulunk, vagy felélesztjük-e jobbik énünket, a bennünk lakó költőt?

Szenvedély egy felvonásban

Időpont: 2023.11.03. (Péntek) 18:00
Helyszín: Városi Művelődési Központ – színházterem
3170 Szécsény, Ady Endre út 12.

Az előadás látogatása ingyenes!

A halálos ágyán fekvő Madách Imre felbukkanó vízióiból építkező egyfelvonásos színmű az író hármas szenvedélyét mutatja be: az istenkeresést, a hitre való vágyódást, a szerelemre történő áhítozást és a hazaszeretet megélését. Mindhárom témakörben különleges sorsot élt át a darab 200 évvel ezelőtt született hőse.

Madách édesanyja, Majthényi Anna korán megözvegyült, és ez fölerősítette markáns öntudatosságát, ellentmondást nem tűrő, meggyőződéses magabiztosságát. Az anya kizárólagosságra törekvő szeretete és az apai példa kényszerű hiánya Madách számára megnehezítette a felszabadult szerelem és az azon alapuló házasélet lehetőségét. Feleségül vette Fráter Erzsébetet, aki mindig saját örömét kereső, táncolni, lovagolni vágyó, zabolátlan, szenvedélyes, hol mosolygó, hol szomorú, csapongó egyéniség volt. Az anya és menye között folyamatosan feszült maradt a viszony.

A Madách-házaspár csupán hét éven át élt boldogan. A család nyugalmát végérvényesen felborította Madách 1858. augusztusi letartóztatása, az egy évnyi vizsgálati fogság következményei végképp tönkretették magánéletét. A válás rendkívül megviselte, a munkába menekült.

Küzdelmeibe, szenvedélyes kapcsolatainak sokszínűségébe enged bepillantást a Bűvös virág – tisztelegve a 200 éve született Madách előtt.

Még szintén kedvelheted...